DE GROENE METER²

Bekijk hier welke planten er allemaal in jouw Groene Meter² staan en hoe je hen onderhoudt. Twijfel je, of heb je vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen! We doen niets liever dan praten over planten. 
 

P.S. Als je helemaal geen zin of tijd hebt om de Groene Meter² te onderhouden dan kunnen wij dit ook voor je doen! Neem ook hiervoor contact met ons op.

838.jpg
Bomen

Fruitbomen

Laagstam perenboom ‘Koningin der peren’ Doyenné du Comice
Deze kleinere variant boom zal tot een hoogte van ongeveer 3 a 4 meter groeien. De boom is zelfbestuivend. De boom is goed winterhard en verliest in het najaar zijn blad. Deze laagstam houdt van een zonnige standplaats en een neutrale maar vochtige bodem. Rond de maand maart en april heeft hij mooie witte bloemen en de peren zijn heerlijk aromatisch van smaak.

Onderhoud
In juni kan er bij sterke groei voor gekozen worden enkele grote scheuten weg te breken. Op ouder vruchthout krijg je mooie dikke peren dus deze mogen blijven staan. Door in de winter te snoeien wordt de groei geprikkeld.

Laagstam kersenboom Prunus avium "Karina"

Deze laagstam is zelfbestuivend. Karina is een stevige kers met een lekkere zoete smaak. De donker rode, grote kersen zijn rond half juli rijp. De Prunus avium 'Karina' staat bekend om zijn hoge productie. De standplaats is zonnig en niet te nat.

Onderhoud
De hoofd begeleidingssnoei van Prunussen kan alleen na de bloei in de zomer plaatsvinden, juli en augustus zijn de beste maanden om te snoeien. Bij snoeien buiten de geschikte periode heb je meer kans op ziektes zoals de schimmelziekte loodglans, hier kan de boom dood aan gaan. De vormsnoei vindt plaats in maart tot eind april, waarbij de jonge scheuten weggeknipt kunnen worden. Dit doe je om licht en lucht in de kroon te krijgen, dit voorkomt ziektes en plagen. Verder gelden de algemene snoei richtlijnen.

Nashipeer of de Aziatische peer
Deze boom blijft relatief klein, tot ongeveer 4 meter hoog. De nashipeer heeft een matig- tot voedselrijke bodem nodig. Door de dikkere schil blijven de vruchten egaal. De smaak van deze vrucht is lekker fris en het smaakt als een combinatie van appel en peer.

Onderhoud
De boom kan het beste gesnoeid worden in januari, hiervoor gelden de algemene snoeirichtlijnen.

SNOEITIPS

c731000e-7657-4253-b9f0-76ccac8e8871.jpg
Struiken en planten

Lage struiken 

Ribes nigrum- zwarte bes

De zwarte bes bloeit vroeg in het seizoen, rond april en mei. Deze kleine struik is ook zelf bestuivend. Zwarte bessen bevatten heel veel vitamine C. De zwarte bes is een winterharde struik, geschikt voor een zonnige tot half zonnige standplaats. Zwarte bessen houden niet van droge grond en hebben voldoende voeding nodig.

Onderhoud
Elk jaar snoei je ongeveer een kwart van de oude donkergekleurde takken weg, wanneer takken elkaar kruisen. Maar laat zoveel mogelijk jong hout intact; daar zal de bloei en oogst aan komen.

 

Blauwe bes de Northcountry, Northblue, Northcountry of Petite - Vaccinium corymbosum

Deze plant groeit het beste in zure en iets humeuze bodem. Een iets wat schaduwrijkere plek heeft de plant als voorkeur. Blauwe bessen zijn erg gezond, bevatten veel vitamine A, B en C, sporenelementen en antioxidanten. De bessen zijn ook heel erg lekker! Bovenstaande soorten blijven rond de 1 meter hoog.

Onderhoud
In de zomer is het van belang dat de struiken voldoende water krijgen. Voor de groei geldt ook dat een open groeiwijze het beste is. Eens in de zoveel jaar snoei je een dikke tak die geen vruchten meer draagt of als de tak veel dood hout heeft. Daarnaast dun je jaarlijks de dunne takjes uit, die uit de grond komen.

Meerjarige lupine

Zoals veel vlinderbloemigen is de lupine in staat om stikstof uit de lucht te binden. De stikstof wordt in de wortels opgeslagen. Zo dient de lupine als groenbemester en geeft het dus voeding af aan omliggende planten. De bloemen van de lupine bloeien ontzettend mooi. Wel bloeien ze pas vanaf het tweede jaar. Lupines staan graag in vruchtbare goed doorlatende grond, die liefst een beetje aan de zure kant is.

Onderhoud
Knip de uitgebloeide stengels diep af, dit verlengt de bloeitijd van de plant.


Bosaardbeien

Deze plant is  erg geschikt voor  onder-begroeiing en doet het goed in de schaduw en blijft heel laag. Doordat de plant afleggers maakt bedekt het langzaam steeds meer oppervlakte. De plant bedekt de bodem snel maar makkelijk teruggedrongen worden. De bosaardbeien zijn kleiner dan de aardbeien die we kennen, ze zijn wel heerlijk zoet van smaak.

citroenmelisse.jpg
Kruiden

Kruiden

Roomse kervel

Niet alleen is de plant decoratief en kan je ze gebruiken als groente en als kruid, maar bovendien is het ook nog eens een insectenlokker door de mooie witte schermen. Alles van de plant is eetbaar: de bladeren (lekker op vis en in de salade), de stengels, de wortels, de bloemen en de zaadjes! Het zijn planten die graag in de zon of halfschaduw staan, op een plek waar de grond niet uitdroogt. Roomse kervel geurt aangenaam naar zoete drop of anijs. 

Citroenmelisse

Het blad van citroenmelisse wordt vooral vers gebruikt en smaakt ook echt citroenachtig. Het is heerlijk in de thee of het blad kan ook verwekt worden in een frisse salade. Citroenmelisse is super gezond en zit vol met vitamine en antioxidanten. Het is een winterharde vaste plant. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige grond, met niet teveel organisch materiaal. Bemesting niet nauwelijks noodzakelijk.

Onderhoud
Als je Citroenmelisse meerjarig kweekt dan verdient het aanbeveling om de plant in het voorjaar tot één derde terug te snoeien. Dit stimuleert verjongingsgroei en daarmee de aanmaak van nieuwe takjes en bladeren.