• BASE

De eetbare stad - Deel 1: Hittestress

In de blogserie ‘De eetbare stad’ laten we je kennis maken met hoe het aanleggen van meer (eetbaar) groen in steden substantieel kan bijdragen aan een paar van onze grote, huidige maatschappelijke uitdagingen.


In de stedelijke omgeving kennen we verschillende uitdagingen, denk aan: luchtvervuiling, hittestress, wateroverlast en gezondheidsproblemen. Op mondiaal niveau loopt de biodiversiteit drastisch terug, wat zorgwekkende gevolgen heeft voor de natuur maar ook voor de mens. Door slim om te gaan met omgevingsfactoren en natuurlijke processen als uitgangspunt te nemen kunnen we een uiterst functioneel ecosysteem creëren met alleen maar voordelen voor de mens. Oftewel, door het aanleggen van voedselbossen!Niet zomaar een moestuin

Een voedselbos is een eetbaar ecosysteem wat door de mens is ontworpen. Door de juiste gewassen en bomen bij elkaar te zetten kan er een duurzaam en gebalanceerd systeem ontstaan. Zowel de natuurlijke processen, de sociale aspecten als de productie van voedsel worden in het ontwerp van een voedselbos meegenomen. Ze zijn multifunctionele landschapsontwerp methodes met over het algemeen veel soorten gewassen. Het zijn stuk voor stuk planten die goed zijn voor de biodiversiteit, de bodem, de luchtkwaliteit én daarnaast dus ook voedsel produceren. Win-win-win. 


Hittestress

In 2003 stierven er 1400 tot 2200 mensen als gevolg van hitte door een hittegolf in Nederland (Vliet, 2015). Elk jaar nemen de hittegolven toe en de verwachting is dat dit alleen nog maar erger gaat worden. Deze week werden er meerdere berichten over de ernst van de hittegolven in het nieuws gedeeld. “Onze klimaatmodellen, waarmee we verklaren wat er gebeurt en waarmee we proberen te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, onderschatten die trend in hittegolven volledig." Aldus de KNMI. Daarmee is hittestress een ernstig en onderschat probleem.


In de zomer is het in stedelijke gebieden (mede door de verstening) gemiddeld 1 graden warmer dan op overige plekken. Hittestress treft daar bovenop steeds meer mensen door de toenemende verstedelijking en de vergrijzing. Gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door hitte

Jaarlijks doden hittegolven naar schatting zo’n 12.000 mensen en maakt het leven van miljoenen mensen ongemakkelijk. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat in 2050 het aantal doden door hittegolven jaarlijks 260.000 zou kunnen bereiken, tenzij steden zich aanpassen aan de dreiging.
Groene helden

Gelukkig zijn er manieren om de steeds heter wordende steden te verkoelen. Bomen en struiken hebben namelijk het vermogen om de luchttemperatuur van een omgeving met 0,4 tot wel 3,0 graden (afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de dag) (Boucher, 2016)) te verlagen! Deze groene helden doen dit op verschillende wijzen. Ten eerste zorgen ze voor, afhankelijk van de breedte van de boomtak, voor verkoeling door het creëren van schaduw. Hoe groter de kap, hoe groter de koelintensiteit. Ten tweede verspreidt deze koelere lucht zich en mengt zich langzaam met andere niet-gekoelde lucht.


Maar bomen zorgen natuurlijk niet alleen voor verkoeling door het creëren van schaduw, ook zijn ze goed voor de koolstofvastlegging, esthetische schoonheid, regenwateropslag en nog veel meer. Daarmee zijn bomen een kosteneffectieve oplossing vergeleken met andere mogelijke methodes.Zeker op plekken waar zowel PM-concentraties (fijnstof en luchtverontreiniging) als hoge temperaturen een probleem zijn, is het planten van bomen en struiken een aantrekkelijke oplossing.


Dus, heb je het warm? Plant een boom!


48 keer bekeken

© 2019 by BASE projects NL.

BASE-projects

Prins Alexanderstraat 8

5616 BL Eindhoven

KVK 77331206  

IBAN NL57KNAB0400648067

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Volg ons op social media