top of page

KNOWLEDGE AND INSPIRATION

Een ecosysteem is een moeilijk woord voor het systeem dat huishoudt op de wereld (komt van het Duitse Ökologie, afkomstig van het Griekse oĩkos (woning, huishouding) (ebank)).

Bij je thuis wordt huisgehouden, hoe dat gebeurt dat bepaal je grotendeels zelf! In je stad wordt huisgehouden, daarop heb je al wat minder invloed omdat veel meer mensen zich er mee bemoeien. En op wereldwijde schaal hebben we met z’n allen zelfs een flink huishouden te runnen!

 

Van nature gaat het huishouden op de wereld zijn gangetje. Dat is ook wat we “de natuur” noemen. Alle levende organismen hebben een taak binnen het huishouden van de wereld. Wij mensen hebben hier van nature dus ook een rol in. Als de boel lekker draait dan zorgen de natuurlijke systemen (ons gezamenlijk huishouden) er voor dat verschillende organismen tegelijkertijd in hun levensbehoefte kunnen worden voorzien. We houden met z’n allen het huishouden draaiende zodat ieder daar ook de vruchten van kan plukken! 

 

Voor ons als mensen zijn er een aantal belangrijke “diensten” waarvoor wij van ons huishouden afhankelijk zijn. Zolang we wereldwijd, samen met andere organismen, het huishouden goed laten draaien zitten we gebakken. Die zogenaamde “ecosyseemdiensten” waar wij als mensen gebruik van maken zie je in de figuur hiernaast.

ecosysteemdiensten NL.png

bron: Aangepaste versie van WWF’s Living Planet Report 2016

bottom of page